followers

Thursday, March 31, 2011

Tips Kurangkan Dengkuran


search google malam n terjumpa lak Tips n... Rupanye banyak care nak kuangkan dengkuran.. biasenyer kaum lelaki lar yg alami masalah n.. tapi jgn salah sangke kaum perempuan pun ade jugak yang alami masalah n..

ade macam2 sebab yg boleh sebabkan dengkuran n berlaku.. antaranye lemah otot2 pada lidah, lelangit lembut dan tekak, tisu tekak yg besar dan tebal, lelangit lembut dan anak tekak yg panjang dan salur pernafasan tersumbat.. so, jgn nak salahkan org yg berdengkur.. ade sebab kenape mereka berdengkur..

jom kite tgk care2 untuk kurangkan dengkuran n...

  • kurangkan berat badan jika anda mengalami masalah berat badan.
  • kurangkan pengambilan minuman keras serta ubatan yg mempunyai kesan mengantuk semasa waktu tidur.
  • cegah pengambilan tranquilizer,pil tidur dan antihistamine sebelur tidur.
  • elakkan mengambil makanan berat atau ringan 3 jam sebelum tidur. (supper xleh la klu macam n)
  • amalkan tidur pada waktu yg tetap setiap hari
  • utamakan posisi tidur mengiring daripada posisi terlentang.
  • tinggikan posisi kepala semasa tidur supaya lidah tidak tertolak kebelakang.
semoga tips ini akan memberi kesan... especially for My Hubby... jgn marah =P

uik klu macam n hari2 pn xtdo la org sebelah.. hik hik =P


5 comments:

eira said...

nseb bek x dngkur..p lau letih sgt,msti dgkur jgak..p bkan kuat la..eira xley tdo lau dgr org dgkur..menggangu..

shira yanwizan said...

2 la.. tp hopefully xdengkur la.. =P

Hackers said...

teruk betl org dengkur ni kan..

shira yanwizan said...

hahhahahhahhhaahahha=D

jhonsokid said...

byk org yg x sedar dorang be'dengkur time tido ni,bila dgr org len be'dengkur mulo lah mengeluh bising le apalh p dorang
pn samo gak be'dengkur time tido cuma dorang ja x perasan bab dah tido nyeyak mna dorg rasa laie,,,