followers

Sunday, January 23, 2011

JOM KITE MASAK TOMYAM SEAFOOD

hari n bangun awal.. pukul 11.. kire awal la 2.. hari n kan kije malam.. bgn awl kang mlm nanti ngntok pulak nak kije.. tibe2 lak rase rajin dan rase nak masak.. masak ape ek ??? ape yg paling senang... huhu,, last2 masak tomyam je lah.. sebab semua bahan da ade.. jadi xpyh la pgi kedai cari lauk.. jimat sikit duit... dah la x gaji lg n.. hehe=)

JOM KITE MEMASAK

antara bahan2 yg diperlukan.. ceh cam chef shira la pulak.. cam biase la.. klu nk masak tomyam ayam kene la ade ayam, klu nak masak tomyam seafood cam aq nak wat n.. kene la ade seafood kan... ( dlm mangkuk n ade udang n cik sotong sebenarnye.. tapi da kene sembunyikan oleh fish ball n fish kek 2... jahatkan diorg... )


bahan2 seterusnyer perlulah ade sayur2an.. contoh terbaik adalah cndawan tiram, bunge kobis , carrot n ikut suke la nak letak ape pn... jnji sedap.. pastu kene gak ade perncah tomyam...(kecuali klu korang da pndai wat rase 2 jadi cam tomyam tanpe gune perencah.. org cam aq n mesti xpndainyer.. ) tomato, limau purut nak bg masam sket pn wajib ade.. n yg paling penting daun limau purut nak bg wangi..( mak aq kate la ), igt kene gak ade bawang besar n cili api... xde dlm pic la xsempat ptg... hehhe=)


masak tomyam n senang je.. campak2 je dlm periuk,, letak air.. then da siap tomyam kite.. mcm kt bawah n... n tomyam seafood tau... bukan meggie atau sup... ok la 2... bleh mkn jugak.. klu my honey tgk n.. mesti die nak.. huhu... ye ker.. ke x selera nak mkn.. hahaha... ape je lah chef shira...=P


No comments: